Sveriges största reklamfria Startsida

Spywares

Mycket stor chans att du har Spyware i din dator !

Information och Hjälp att ta bort denna "ohyra" hittar du på denna sida.

Har du vid något tillfälle installerat ett eller flera Filesharingprogram ?  Har du Real Player, Cute FTP, Go!Zilla, Get Right eller kanske Babylon ?  Då har du också installerat SpyWare ! Det finns ca 1000 s.k Gratisprogram att ladda hem, som innehåller detta spionprogram, och ger andra möjlighet att se allt du gör, vad du laddar hem, var du surfar och vad du gör när du surfar på Internet !

                                        

Program, som t.ex  Bonzi Buddy, Gator, Comet Cursor, HotBar är exempel på program som speciellt tagits fram bara för att kunna sprida SpyWare !

_______________________________________________________________________________

Se upp för Hotbar

Hotbar är ett program som ska ge dig "bättre" funktioner i Webläsaren. Tyvärr får du även en mängd besvärliga Spywares på köpet vid denna typ av installation. Hotbar är ett simpelt trick att utnyttja dig och din dator, och du kan inte ens besöka Hotbars hemsida, utan att få programmet installerat via automatik. Vi har fått många mail om detta program, och lägger nu ut ett litet dos-program som tar bort Hotbar från din dator.

Ta hem dosprogrammet och kör det, så är din dator rensad från Hotbar. Det är helt ofarligt.

_______________________________________________________________________________

"rundll32 har utfört en förbjuden åtgärd - Starta om datorn"

Har du sett detta felmeddelande någon gång ? I vissa fall kan ditt Virusprogram få en konflikt med ett Spyware, då ser du detta meddelande titt som tätt. Har du sedan många Spywares installerade, så är det troligt att du ser felmeddelandet mer än vanligt. Ett program som är känt att skapa denna konflikt, är KaZaa. Du kan också uppleva att Datorn låser eller hänger sig ofta. Det kan vara av samma anledning.

_______________________________________________________________________________

Spyware är ett litet "extraprogram" som göms i ett annat större program, och du får det oftast  tillsammans med s.k Freewares som du laddar ner på Internet. Det finns också många program som speciellt tagits fram för att kunna gömma spywares. Det gäller då för konstruktören, att göra ett attraktivt program, som folk i allmänhet kommer att ladda ner. Då kommer spridningen av det gömda spywaret att spridas effektivt till datoranvändare.

Det handlar alltså om att locka dig att ladda hem ett "bra" eller "roligt" program, och sedan - utan din vetskap - installera ett Spyware i din dator. Exempel på program som innehåller Spyware är - KaZaa, Babylon Translator, Gator, Cute FTP, Real Player, Bonzai Buddy, Comet Cursor, HotBar o.s.v. Gissningsvis så har du 10 till 100 spywarefiler i din dator just nu !

Vi kan inte lista de drygt 1.000 program som innehåller Spyware här, men du kan titta hos Tom Cat om du vill se en lista, eller hos Suttondesign där du kan kolla om ett program du har, eller vill ha, innehåller Spyware. Man kan klart säga, att förutsättningen för att få Spyware installerat, är skyhögt mycket större via ett s.k Freeware (Gratisprogram), än ett program som du köper och betalar för. Spyware sprids också friskt via s.k Demoprogram eller Demospel.

Vissa program går att rensa från Spyware, men slutar då helt att fungera. Sedan finns det program som fungerar utmärkt, efter en Spyware-rensning. Mer om detta längre ner på sidan.

Vad gör Spyware ?

Spyware samlar information om vad du gör på Internet, villka sidor du besöker, vad du gör på dessa sidor, och om du tankar hem något. Detta rapporterar sedan Spyware hem till sin "ägare", och du märker ingenting. Just när denna rapportering sker, så blir ditt surfande något trögare, och datorn tappar lite av sin snabbhet.

Eftersom Spywares öppnar vissa dörrar, så finns det då en möjlig ingång för trojaner, hackare  och andra virusarter.

Informationen som dessa Spyware samlar in, säljs sedan till reklamfirmor som "läser av" vad du är intresserad av, och skickar lämplig reklam till dig. Det finns flera andra som är intresserade av vad du sysslar med också, men det förstår du kanske. Att ta bort programmet som Spyware kom i, räcker inte. Spyware ligger fortfarande kvar och rapporterar så fort du kopplar upp dig. Faktum är att du behöver vara lite av dataspecialist för att ta bort denna infektion manuellt. Även om du hittat detta spyware, kan det inte tas bort med vanliga medel. Skripten är skrivna på så sätt att de inte svarar på vanliga kommandon.

Lösningen på problemet ! 

Det finns ett utmärkt program som tar bort Spyware från din dator.  Det heter AD-AWARE, och finns att ladda hem på Download Com. Det är gratis att använda, och du rekommenderas att ta hem det på en gång, och "rensa" din dator från denna ohyra. Programmet har en Svensk manual. Det är bara att gå till "options" och välja Svenska. Det är inte svårt - Starta - scanna - markera alla hittade spyware - ta bort !  Och vips så blir din dator som ny ! Glöm inte att markera både Yt- och djupscanning av registret.

Innan du tar hem AD-AWARE, så måste du veta att vissa program kan sluta fungera efter det att du kört denna rensning. KaZaa, iMesh och Babylon är exempel på program som kommer att sluta fungera, medan t.ex Direct Connect, Cute FTP, Real Player och Audiogallaxy Satellite inte berörs alls efter en "rengöring".

 Du scannar först, sedan gör du ett val om vilka filer du vill ta bort - Ingenting tas bort, utan ditt tillstånd - efter scanningen. Du rekommenderas ändå att ta bort alla Spyware-filer, och avstå från att använda program med Spyware i. Rensningen påverkar INTE viktiga program som du har, utan bara typen Filesharingprogram och andra suspekta Freewares som man kan misstänka att de bifogar Spionprogram i. Rensningen kan inte förstöra något - Du kan t.ex installera KaZaa eller iMesh igen om du accepterar att ha Spyware i datorn !   Det är ditt val !

Här hämtar du AD-AWARE - Programmet som befriar dig från Spyware

FRÅGA:  Varför skulle ett företag skapa ett program, och sedan ge bort det helt gratis ?

SVAR:  Det gör dom inte. Det är någon annan som betalar för att få dig att ladda hem och använda programmet. Och programmet i sig, är helt ointressant - Det är vad som går att gömma i det som är intressant...... Det gäller bara att göra "förpackningen" så attraktiv som möjligt, så att du luras att ladda hem det.

Mera tips om saker du bör tänka på, och ev. problemlösningar, hittar du på vår - Virussida !

Har du frågor så är du välkommen att maila oss - Vi ställer upp i den mån vi kan - Mail

Åter till Webgate